Deca su najvažnija i najdraža u našim životima! Naravno, roditelji se jednostavno plaše da daju svoje čedo u užasnu teretanu da se bave bodibildingom, zavlače pod strašnu šipku koja može da pritisne, povredi, iskrivi kičmu, da zaustavi rast deteta ili učini nešto još strašnije!


Istina i mitovi


Šipka je pre svega deo sportske opreme za tešku atletiku za koju treba biti spreman, potrebno je da imate jake mišiće kora, morate znati tehniku izvođenja čučnjeva, elementarno biti u stanju da konstantno naprežete mišiće na leđima,  imati koncentraciju da prilikom izvođenja čučnjeva, ne menjate položaj kičme dok se šipka nalazi na vašim ramenima.


Generalno, moramo izvući ispravne zaključke iz svega ovoga. Deci gotovo od rođenja treba gimnastika, fitnes za mališane. Sport bi trebao biti stalno prisutan u životu čoveka tokom čitavog života. Drugo pitanje je kako obezbediti sigurnost treninga? Pre svega, bez obzira na uzrast i vrstu sporta, pomoći će kompetentni treneri sa velikim iskustvom. Ako je ovaj uslov ispunjen arsenal vežbi vašeg deteta može biti vrlo različit.


Vežbe


Najduži i bedreno-rebarni mišići su veoma bitni za kičmu, zato njihovom razvoju treba pre svega posvetiti pažnju. Fleksibilnost dečijeg tela omogućava izvođenje vežbi sa većom amplitudom i nije neophodno povećavati težinu, dovoljne su sopstvene težine. Vežbe kao što su zgibovi, sklekovi (od poda i na paralelnim šipkama) uče nas kontrolisati svoje telo.


Plan treninga koji je bio testiran i pokazao odlične rezultate:


1. Dizanje bučica iz ležećeg položaja (4 serije po 10 ponavljanja)

2. Razvlačenje bučica iz ležećeg položaja (4 serije po 10 ponavljanja)

3. Razvlačenje bučica iz stojećeg položaja (4 serije po 12 ponavljanja)

4. Dizanje bučica na klupi pod uglom od 80-85 stepeni (4 serije po 10 ponavljanja)

5. Podizanje na šipki širokim hvatom (4 serije po 12 ponavljanja)

6. Čučnjevi s opterećenjem pozadi, ruke ispružene (4 serije po 10 ponavljanja)

7. Dizanje bučica na spravi (4 serije po 12 ponavljanja)

8. Vežbe za bicepse sa bučicama (4 serije po 12 ponavljanja)

9. Savijanje ruku s bučicama iza potiljka. Kreće se samo podlaktica, rame podignuto u fiksiranoj poziciji (4 serije po 12 ponavljanja)


Saveti za obuku dece i dečaka


1. Zagrevanje sa malom težinom je obavezno u svakoj vežbi

2. Izbegavajte vežbe koje se vrše stojeći sa tegovima sa ukupnom težinom više od 20% svoje sopstvene težine.

3. Prednost treba dati vežbama koje se izvode sedeći, poluležeći, ležeći ili na horizontalnom baru / gredama.

4. Vežbe koje se vrše stojeći mogu da se izvode samo posle najmanje 3 meseca treninga, tri puta nedeljno vežbe za jačanje mišića kora kao što su hiperekstenzija i trbušnjaci.

5. Zabranjeno je naglo kretanje tokom izvođenja vežbi, primenjivanje čitinga, izvođenje vežbi brzim tempom. Svaka faza pokreta mora trajati najmanje 2-3 sekunde.

6. Kada se radi na gredama treba izbegavati maksimalno rastezanje mišića, u svim vežbama treba biti oprezan u trenutku maksimalne napetosti mišića.

7. Poželjno je da se zbog sigurnosti sve vežbe obavljaju uz pomoć partnera a još bolje trenera.

Odmah izvoditi takve vežbe nije preporučljivo. Prve 1-2 nedelje izaberite vežbe za određenu grupu mišića sa malim brojem serija. Postepeno, svake nedelje povećavajte broj vežbi i serija. Posle 1,5-2 meseca, broj serija treba da bude 4.


Decu treba motivisati za treninge bodibildinga, jer oni nemaju element igre, element konkurencije. Gajeći kod dece svrsishodnost i volju, pomažete im ne samo u sportu, već ih spremate za različite životne situacije.