Glutamin je jedna od esencijalnih aminokiselina koje čine protein. Belančevine su poznate kao materijal za izgradnju tkiva. Zbog toga nije iznenađujuće što je glutamin veoma važan za efikasan rast mišića.

Ako rastavite ljudsko mišićno tkivo na delove, 60% njihove mase je glutamin koji stalno cirkuliše u mišićnom tkivu i krvi.

 


Čemu služi glutamin?

Bez glutamina sinteza proteina je nemoguća. Supstanca inhibira oslobađanje kortizola, čime štiti mišiće od razgradnje. Glutamin takođe deluje kao izvor energije mišića i pomaže da se organizam što pre oporavi nakon intenzivnog treninga.

Specijalisti razlikuju glavne funkcije glutamina u ljudskom organizmu:

● normalizuje digestivni sistem i poboljšava sintezu proteina u organizmu;

● učestvuje u formiranju neurotransmitera koji doprinose poboljšanju koncentracije i memorije;

● pomaže kod oporavka nakon povreda, hirurških intervencija i biosinteze ugljenih hidrata, čime se štiti organizam od proizvoda razgradnje;

● uklanja iz organizma jedinjenja amonijaka koja se formiraju zbog razmene proteina;

● poboljšava lučenje hormona rasta, što doprinosi rastu i očuvanju mišićnog tkiva.

  

Kako glutamin radi

U mišićnom tkivu nalazi se najveći deo aminokiselina koje se sintetišu iz glutamina. Tokom fizičkog napora njegov nivo u krvi se smanjuje, a njegov utrošak se povećava. To znači da glutamin promovira sintezu proteina u ljudskom organizmu, a kada padne njegov nivo, onda se i protein sintetizuje manje aktivno.

Sportisti koji rade na povećanju mišićnog tkiva uzimaju glutamin kao dodatak ishrani. Za maksimalnu efikasnost on se kombinuje sa kreatinom koji zasićuje ćelije tečnošću. Ovo pomaže cirkulaciji krvi u mišićima i njihovoj kontrakciji.

 

Doziranje i preporuka za uzimanje

Dnevna količina glutamina je jasno definisana i ne sme prelaziti 8 grama. Veću količinu organizam jednostavno nije u stanju da apsorbuje. Stručnjaci preporučuju uzimanje kreatina dva puta dnevno: pre treninga i pre spavanja. U prvom slučaju on će dati energiju organizmu i započeti procese rasta mišića. I uzimanje pre spavanja poboljšava lučenje hormona rasta. U danima kada ne posećujete teretanu takođe treba uzimati glutamin. Aminsku kiselinu organizam najbolje apsorbuje na prazan želudac. Na taj način njegovoj apsorpciji neće ometati druge aminokiseline koje osoba dobija s hranom.

 Većina ljudi dobija glutamin sa proteinskom hranom. Za osobe koje se ne bave sportom ova količina je dovoljna. Ali ako želite postignuti visoke sportske rezultate, onda će njegovo uzimanje pomoći da se to postigne brže.